Ridderkerk herbergt zo’n 2.000 ondernemingen. Een aantal daarvan is bekend in Ridderkerk, soms zelfs héél bekend.

Een aantal kent men ook buiten Ridderkerk. Er zijn ook bedrijven die landelijk (en zelfs ver daarbuiten) bekend zijn, maar nauwelijks in Ridderkerk. En juist zo’n bedrijf wordt op 7 november 2013 bezocht door een 70-tal RONDO-leden. We bezoeken namelijk Peteri BV, de fabrikant van de unieke Quooker kokend-water-kraan. Bij hoge uitzondering begint het bedrijfsbezoek al om 3 uur, terwijl normaliter toch echt een RONDO-bijeenkomst na de reguliere werktijd wordt gehouden. Maar Peteri (en de activiteitencommissie) wilden de deelnemers graag de gelegenheid geven kennis te maken met bedrijf en product, terwijl in het pand nog activiteiten werden ontplooid. Na een uiterst vriendelijke ontvangst met koffie en gebak (Carlo van Ast en zijn medewerkers van Brussels Lof / Maison Blanche verzorgen de ontvangst en de catering) worden we snel naar de bijeenkomstruimte geleid. Intussen is dank zij de aanwijzing van André v.d. Linden (Den Otter Kantoorpartners) gesignaleerd dat het aantal RONDO-leden met begroeiing op de wangen toeneemt. Ach, als de hoofdhuid bij de kruin zichtbaarder wordt verbergt men de kaken. Gebeurde ook in vorige generaties. Ook van dit fenomeen is vanzelfsprekend een digitaal beeld vastgelegd voor de toekomst. Als alle deelnemers een plekje in de zaal hebben gevonden opent voorzitter Kees v.d. Bergh (V.d. Herik en Verhulst Advocaten) de bijeenkomst. Hem is gevraagd zich tot hooguit 2 minuten te beperken. En onze voorzitter houdt zich aan afspraken. Hij geeft dan ook vrijwel direct het woord aan Walter Peteri. Walter Peteri (de commerciële man) en broer Niels (de techneut) leiden beiden het bedrijf. Walter vangt voortvarend en met enthousiasme aan en vertelt over het familiebedrijf en haar geschiedenis. Aan de bron van dit succesvolle bedrijf staat vader Peteri, die zijn positie bij Unilever opgeeft en zich in de kelder van zijn huis stort op het ontwikkelen van een warm-water-kraan. Een kraan die past is het instant-gebeuren dat in die 70-iger jaren sterk in opkomst was. Met zijn spaargeld dacht hij het wel te rooien. Hij wordt na enige tijd bijgestaan door zoon Niels, die zich direct na zijn afstuderen eveneens in de kelder stort. Het spaargeld raakt op. De geplande ontwikkelingstijd wordt overschreden. Maar wat blijft is de drive een kraan op de markt te brengen die direct kokend water kan tappen. En het lukt! Met praktische oplossingen voor een bijbehorende waterboiler met direct beschikbaar water van 110 ºC. Die door vacuüm-isolatie ook nog eens energiezuinig is! De eerste kranen worden verkocht. Elk jaar groeit de omzet. Ze kopen uiteindelijk het pand aan de Staalstraat. Ze blijven groeien. Inmiddels is een heel blok bedrijfsgebouwen ondergebracht in het Peteri-imperium en onderling gekoppeld. En de groei zet zich door. Nee, het is de laatste jaren geen gewone groei meer. Het is een explosieve groei. In tijden van crisis, ook in de keukenbranche. Het verhaal van Walter, die in 1993 vader en zoon Niels is komen versterken als commercieel man, is gedreven. Hij is trots op hun bedrijf. Hij is trots op het groeiend aantal medewerkers, waarmee ook de “Quooker-familie” groeit. Op het feit dat er nagenoeg geen personeelsverloop is. Trots op de stabiele groep van toeleveranciers (zoals De Koning Repro, die vanaf het begin het drukwerk voor Peteri verzorgt). Op de innovaties die het bedrijf telkens weer weet te ontwikkelen en zo een compleet eigen positie heeft verworven. Op de zuinigheid die vanaf het begin een bedrijfskenmerk is geweest. Een bedrijfsfilm, geproduceerd ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan, volgt en verduidelijkt het verhaal. Het verhaal van een succesvol FAMILIE-bedrijf. De deelnemers worden in 4 ploegen ingedeeld voor een bezoek aan de werkvloer. Hoe we indelen? Gewoon. Wie het eerst bij de deur is. De leider van onze ploeg was een jonge ontwikkelingsingenieur. Als lid van de Quooker-familie wist ook hij ons enthousiast over bedrijf en producten te vertellen. We hebben de verschillende afdelingen gezien. Waar de ketels worden geassembleerd, de kranen worden samengesteld, de koppelingen worden getest, het logo wordt ingebrand. Waar inkomende materialen worden gecontroleerd. Hoe kwaliteitscontroles worden uitgevoerd. Wat er allemaal bij komt kijken om altijd aan de vraag van de markt te kunnen voldoen. Hoe de ontwikkelingsafdeling bijvoorbeeld druk doende is om van een standaard pijpje een bocht met felsrand en grip-ribbels voor de waterslang te maken. Dat deze ontwikkeling nu bijna geautomatiseerd kan worden en twee techneuten daar echt enthousiast bij staan te kijken. Geweldig te zien hoe in deze tijden van malaise het ook kan. Weer terug in de bijeenkomstruimte zijn de andere ploegen (die elkaar al dwalend door het bedrijf niet zijn tegengekomen) al aan een hapje en een drankje bezig. Onze achterstand halen we natuurlijk binnen de kortste keren in, want de bediening is vlot, vriendelijk en attent. Voorzitter Kees v.d. Bergh spreekt namens de RONDO-leden en hun gasten zijn dank uit voor de geweldige ontvangst en rondleiding door het bedrijf. Hij memoreert dat Peteri zich wel in Ridderkerk heeft gevestigd en daar groot geworden is, maar zich weinig onder de Ridderkerkers mengt. Als dank biedt hij daarom een jaar lang het RONDO-lidmaatschap aan. Een club die ook trots is op waar ze voor staat. Ook een club die al lange tijd bestaat en waar de leden als een warme familie met elkaar omgaan. O ja, de ledenpagina van Peteri is natuurlijk op het scherm verschenen om 15.00 op deze 7e november 2013. De activiteitencommissie (en vooral Esther de Koning als hofleverancier van Peteri): bedankt voor de bijzonder geslaagde, informatieve bijeenkomst. En het nieuwe RONDO-lid Peteri bedankt voor de geboden open gastvrijheid. Welkom in ons midden. En als je de tijd vindt om zo af en toe eens aan onze bijeenkomsten deel te nemen zul je je vast thuis voelen.