Op donderdag 21 mei 2015 was Rondo Ridderkerk op bezoek bij het Maximacollege te Ridderkerk. Voor sommige leden misschien bekend, maar voor de meesten toch onbekend terrein, dus wat moest men verwachten?

Na de ontvangst met bubbels op het schoolplein van het Maximacollege, waar het goed toeven was in de voorjaarszon, togen de aanwezigen naar de aula van de school, waar onze voorzitter Bert van der Heijden ons voor het eerst tijdens zijn voorzitterschap welkom heet. Na de huishoudelijke mededelingen, zoals de bekendmaking van de datum van de Vakantieborrel 2015, het feit dat de inschrijving voor de Lustrumreis na drie verlengingen nu écht gesloten is en het welkom heten van nieuw Rondo lid Marian Breeman van P&R Publishing, geeft de voorzitter het woord aan directeur van het Maximacollege (en tevens mede Rondo lid) Martijn Eeuwijk. Vol enthousiasme vertelt Martijn over “zijn” praktijkschool en geeft enkele schoolvoorbeelden (vat u ‘m) van leerlingen met taal- en rekenproblemen die door ze meer aandacht te geven toch succesvol de opleiding doorlopen. Tijdens het betoog van Martijn dreigt een brutale leerling even roet in het eten komen te gooien door te zeggen dat hij de volgende schooldag niet op school aanwezig zal zijn, gelukkig blijkt dat hij naar zijn stageplaats moet de volgende dag…

Na de introductie door Martijn Eeuwijk was het de beurt aan de gastspreker van deze bijeenkomst, prof. dr. Herman Pleij, Emeritus Hoogleraar, Neerlandicus, schrijver, graag geziene gast in het succesvolle Vara programma De Wereld Draait Door en niet te vergeten, in de jaren ’50 semiprof bij Voetbalclub ’t Gooi! Mochten er na zijn lezing geen vragen uit de zaal zijn, dan stel ik me zelf wel een paar vragen na afloop, geeft Pleij aan voor zijn ruim een uur durende lezing over de Nederlandse taal en alles wat daar aan verwant is. De aanwezige Rondo leden hangen letterlijk aan zijn lippen en enkelen hebben na afloop zelfs enkele vragen aan Pleij! “Laat die vragen nu maar zitten”, was af te lezen uit de ogen van de voorzitter, want Pleij neemt zomaar twintig minuten de tijd voor het antwoord op één enkele vraag! Kortom, het geplande walking diner begon een beetje later dan gepland.

Met een kleine vertraging is het dus tijd voor het walking diner in de centrale hal van de school. Niet zomaar een “dinertje tijdens het lopen” maar een die is klaargemaakt in het heuse kooklokaal van de school en een die met zorg uitgeserveerd wordt door de leerlingen van het college. Eerst nog een beetje nerveus, maar al snel krijgen de leerlingen de smaak te pakken en loopt de hele bediening werkelijk op rolletjes! Zoals het bij een goed walking diner hoort, is iedereen inmiddels lekker aan de wandel (met of zonder bord) en heeft zich een stagebegeleider van de school aangesloten bij de groep voor het “zakelijke” deel van de bijeenkomst, “verbinden”. Al snel gaan de visitekaartjes over en weer en staan enkele ondernemers zeker open voor een samenwerking met de school, ook op dit vlak was dit dus zeker een geslaagde bijeenkomst!

Was u tijdens deze bijeenkomst verhinderd, maar heeft u wel een stageplaats voor een van de leerlingen van het Maximacollege of wilt u op een andere manier samenwerken met de school, neemt u dan gerust contact op met directeur Martijn Eeuwijk op 0180-530 100 of kijk op www.maximacollege.nl.

Bekijk de foto's